על פרסומות מעצבנות (ADs) ועל החוסמים שלהם (AD Blocker)
TL;DR – אמ;לק – פרסומות נועדו כדי להרוויח מעט לבעלי האתר אך הן מעצבנות הרבה מהאנשים, לכן הומצאו חוסמי הפרסומות (AD Blockers) – בעוד שזה "כיף" לגולש – הדבר פוגע בבעלי האתרים. האתר בו אתם נמצאים הוא ללא הכנסה ויש לו עלויות – הפרסומות לא עולות לכם כלום חוץ ממעט עצבים.
בעל האתר מבקש לנטרל את חוסמי הפרסומות לפחות באתר זה. – ומספק הסבר כיצד לבצע זאת – כאן. תודה!
מה זה פרסומות (ADS)
שאלה טיפשית אה? 😁 כולם יודעים מה זה, אבל יאללה נזרום. פרסומות הן חלקים בעמודי אינטרנט שמטרתן לפרסם מוצר או שירות כלשהו, בדרך כלל יש ללחוץ עליהם על מנת להגיע לשירות הרצוי, לדוגמא אם יש חנות מחשבים שמוכרת ציוד מחשבים אז היא יכולה להכניס תמונה של מחשב ולרשום: "מחשבים בזול כדאי מאוד", אם הגולש יראה מעונין הוא ילחץ על הפרסומת ויגיע לחנות.
לרוב, הפרסומות הן לא מוצגות ישירות כהסכם בין בעל האתר לבין המפרסם, אלא ע"י אדם מקשר (Middle Man) – חברה שעוסקת בחיבור בין מפרסמים (Advertiser) לבין מציגי הפרסומת (Publishers). אחת החברות הגדולות (אולי כמעט היחידה ששולטת) היא Google המפעילה את שירות Google ADS.
הנה דוגמה לפרסומת:
במידה וכרגע מותקן לכם חוסם, אתם לא תראו את הפרסומת הזאת 🙄.
מדוע צריך בכלל פרסומות? / זה כל כך מעצבן! 😡
טוב השאלה היא: "למה צריך בכלל את הפרסומות האלו?" – או תכל'ס – "זה כל כך מעצבן לא רוצה לראות את זה!" השאלה במקום לחלוטין. התשובה היא: "פשרה". איך אתר מסוים שמספק תוכן ירויח או לפחות יחזיר את ההוצאות שלו? אז הוא יכול לגבות כסף מהגולשים שלו, זה בהחלט אפשרי – אבל קשה מאוד! עם יד על הלב – כמה אתם מוכנים להוציא כסף על רישום לאתר? – לא לשקר! 🤥. בערך 0 אלא אם ממש אתם דחוקים וחייבים. (למרות שלהוציא על שווארמה אין בעיה אה?) אז מה עושים? בעל האתר יכול לוותר על האתר כליל וזהו כי אחרת לא תהיה לו הכנסה והוא רק יפסיד כסף וזמן. – ואז הומצאה הטכניקה של הפרסומות – אפשר "גם וגם" 👍 – גם להרוויח כסף וגם לא לשלם – איך? פרסומות. כלומר אתר ירוויח מהמפרסם כסף על כך שאנשים גולשים ולוחצים על הקישורים השונים – הוא יקבל תעבורה ופרסום ויוכל למכור את השירותים והמוצרים שלו. לגולש הממוצע הגלישה והשגת התוכן תהיה חינמית, ובעל האתר מרוויח מהכניסות וכולם מרוויחים.
אבל ההסבר הזה פחות מובן לכם בוא נלך לכיוון אחר – מה דעתכם על – YouTube? איך לדעתכם YouTube בכלל הצליחה, ומצליחה גם היום? איך? אז תבינו…
תארו לכם עולם שבו לא היו פרסומות ביוטיוב למשל…🤠 נראה לכם שהיה כל כך הרבה תוכן ביוטיוב? או שאולי היה תוכן אבל תוכן גרוע… 👎 – תחשבו! כל המנוע שמניע את כל העסק של לעשות תוכן טוב, לקבל חשיפות, להיות יותר טובים, יותר מעניינים וכו' וכו' זה בגלל שרוצים יותר צפיות, לייקים ורישומים לערוצים כדי… כדי… להרוויח מהפרסומות!
כלומר כל המניע של ההצלחה של YouTube ושל המון עולמות תוכן אחרים זה בזכות הפרסומות – גאוני! 🤓 ואף אחד לא מפסיד מכך כסף (חוץ מהמפרסמים, אבל כנראה שזה שווה להם כי הם מקבלים את החשיפה והכניסות והן עושים את השיקול אם להוציא כסף על זה או לא).
אבל כאן אנו מגיעים לשאלה הבאה – האם הגולש\הצופה לא מפסיד כלום? – האם שום דבר לא מפריע לו? ופה הדיון – האם הפרסומות אכן מפריעות לגולש הממוצע או לא – והאם זה באמת שווה את העניין?
האם פרסומות מפריעות לאנשים – האם זה שווה את זה? ועל – "עיוורון כרזות" (Banner Blindness) 🙈
אתם גולשים באתרים השונים, או ביוטיוב ונחשפים לפרסומות – כמה זה מעצבן אתכם? האם בכלל זה מעצבן אתכם? כמובן שהתשובה משתנה מאדם לאדם, אך אני חושב שהפרסומות כן שוות את זה, אני חושב שרוב הפרסומות הן לא נוראיות ואפשר להתעלם מהם.
יותר מכך, מרוב שאנו רגילים לפרסומות, יש תופעה הנקראת "עיוורון כרזות" (Banner Blindness) – תופעה זו בעצם מצביעה על כך שישנם אנשים שבאופן מודע או לא מודע פשוט מתעלמים מהפרסומות, הם מוחקים את הפרסומות מרצף המידע שהם נחשפים אליו. דוגמה לדבר היא שמרוב שאנו רגילים שיש פלאפונים בעולם, אם תקפוץ לחבר שלנו הודעה ב- Whatsapp אנו נתעלם ממנה, כי זה חלק מ"קולות הרקע", למעשה יש המון קולות רקע בעולם שאנו לא שומעים אותם או לא מתייחסים אליהם – אותה תופעה קורית בפרסומות.
אני טוען שרוב הפרסומות היום ניתנות להתעלמות – אז למה בכלל צריך להעלים אותם?!
חייב למזער את העניין ולומר שאכן יש פרסומות מאוד מעצבנות, כמו פרסומות ששולחות אתכם לאתרים אחרים, פרסומות שמכסות את כל המסך פתאום, פרסומות ארוכות של סרטוני וידאו (כמו שביוטיוב מנסים להכניס לאחרונה – ממש מעצבן!) אבל רוב הפרסומות הידידותיות – פרסומות של מודעות פשוטות, או פרסומות שיורדות "בקטנה" מלמעלה, או סרטון של 3-5 שניות הן לא נוראיות ולא כזה מפריעות ואפשר פשוט להתעלם מהם – להתייחס אליהם כלא קיימות.
איפה "חוסמי הפרסומות" (AD Blockers) נכנסו לעניין? 🤷♂️
ישנם אנשים שקמו ואמרו – "די, נמאס לנו מהפרסומות" – הן נכנסות לכל מקום – ואז יצאו לשוק "חוסמי הפרסומות" (AD Blockers), חוסמים אלו יכולים להגיע בכל מיני תצורות, יש תוספים לדפדפנים, יש שירותי DNS, יש שירותי VPN, יש דפדפנים שזה תפקידם.
מטרת "חוסמי הפרסומות" היא אחת – לחסום את הפרסומות ולהציע לגולש גלישה וצפייה נקייה ללא סממן של פרסומת – נשמע נהדר נכון? 😇? – לא ממש! לפחות לא לבעלי האתרים ובעלי הערוצים ביוטיוב, כי ברגע שחוסמים פרסומות, הן בעצם לא מוצגות וכמובן גם אי אפשר ללחוץ עליהן – ואז יוצא מכך שבעלי האתרים לא מרוויחים מהם – וכל המודל ההגיוני וה- win-win שהצגנו עד כה יורד לטמיון – אתם מבינים אם אין פרסומות – אין חשיפה ולחיצות – ואז אין רווחים וחוזרים לנקודת ההתחלה – כיצד בעלי האתרים ירוויחו?
אומר לכם, עד לפני כמה שנים זה לא היה כזה נורא – כלומר היו משתמשים שהשתמשו בחוסמי פרסומות אבל הם היו מיעוט, בגלל שהיה חוסר מודעות, ולא היו המון אפשרויות ועוד… אבל החל מלפני כמה שנים – כל כך הרבה אנשים משתמשים בחוסמי פרסומות – הפגיעה ליוצרי התוכן היא עצומה. 🔥.
תארו לכם, לפי מה שהסברנו עד כה, אם אין כבר אפשרות לייצר רווחים מפרסומות מה נשאר – או לשלם מנוי, או לסגור – זהו! אין עוד משהו זהו! – אז מה אתם מעדיפים בארוחה שלכם – פיצה עם עובש 🤒 או אולי פיצה עם עכבישים 😝 ? אה?
אגב, בטוח אתם נחשפים לשינויים בפרסומות שמוצגות ביוטיוב – אז זה קשור לכך, גוגל זיהו ירידה עצומה בפרסומות המוצגות ביוטיוב, אנשים התחילו לחסום סרטוני פרסומות ומודעות ביוטיוב עצמה וזה גורר הפסדים עצומים לגוגל – אז גוגל נאבקת: היא משכללת את המלחמה שלה בחוסמי הפרסומות, היא דוחפת יותר את חשבון ה- google premium+ שלה, היא מונעת מתוספים החוסמים פרסומות להתפרסם בחנות התוספים (Extensions) שלה – זו מלחמה רצינית, והיא לא סתם, מדובר על המון המון כסף שיקבע את עתיד YouTube כנראה. (אל תשכחו את כמות האחסון הנדרש להחזקת כל סרטוני היוטיוב, ואת השירות והתמיכה – זה המון המון עלויות).
טוב אז מה קורה באתר שאתם נמצאים בו כעת? באתר Tikshuv-CCNA? 😨
מקור האחזקה של האתר (בעיקר אחזקה, כי ההכנסה היא דלה) היא על ידי הפרסומות "המעצבנות", בעבר נוסה לעבוד על מודל של מינויים לקבלת תכנים נוספים – אבל זה פשוט לא עובד, זה לא עובד מהרבה סיבות – בעיקר מהסיבה שציינת למעלה – אנשים בדרך כלל לא רוצים להוציא כסף ולשלם, גם על תכנים ושירותים שהם צורכים וצריכים אותם.
אז בסדר עד תקופה מסוימת היה אפשר להסתדר עם הפרסומות – אבל – די! לאחר התגברות חוסמי הפרסומות והפופלאריות שלהם – אי אפשר כבר. כמות החסימות היא עצומה: בשנים האחרונות החשיפה לפרסומות ירדה ב אולי 70% זה מותיר שום כלום, כלום… אני לא מדבר על רווחים אני מדבר על עלויות שימור האתר.
מה אני מבקש מהמשתמשים היקרים? 🤜
אתם נהנים מהאתר? נהנים מהתוכן, נהנים מתרגולי המבחנים השונים? נהנים מסרטוני הפרויקטים? נהנים מערוץ היוטיוב?
פשוט בטלו את חוסם הפרסומות שלכם כאשר אתם באתר, או שתבטלו אותו לגמרי, או שתכניסו את האתר לרשימה "לבנה" כלומר שהוא יזהה באתר זה לא לחסום את הפרסומות.
כמעט כל הפרסומות שבאתר, הן לא מציקות, רוב הפרסומות סטטיות, יש פרסומת אחת שקופצת של גוגל, ויש פרסומת שיורדת מלמעלה שאפשר לסגור את החץ אם רוצים.
(אם אתם רוצים לכתוב תגובות לסרטונים ביוטיוב, רישומים, לייקים, פעמון וכו' זה גם מבורך כמובן, אם אתם רוצים להירשם לתשלום ליוטיוב גם אפשר – אפשר לא ביקשתי זאת).
👈 כיצד מבטלים את חוסם הפרסומות \ מבטלים אותו רק באתר זה?
יש מספר חוסמי פרסומות (AD Blockers) פופולאריים, כדי לאפשר פרסומות באתרים מסוימים תוך שימוש בחוסם פרסומות, יש לעקוב אחר ההנחיות לפי התוסף שבו אתם משתמשים. להלן הוראות שלב אחר שלב עבור התוספים הפופולריים ביותר:
AdBlock Plus (ABP)
פתיחת תפריט התוסף: לחצו על סמל AdBlock Plus בסרגל הכלים של הדפדפן.
אפשרות כיבוי עבור אתר זה: בתפריט הנפתח, חפשו את האפשרות "כיבוי עבור אתר זה" (Turn off on this site) ולחצו עליה.
אישור השינויים: סמל התוסף ישתנה לאפור, מה שמעיד על כך שהתוסף מושבת באתר זה בלבד.
uBlock Origin
פתיחת תפריט התוסף: לחצו על סמל uBlock Origin בסרגל הכלים.
כיבוי החוסם עבור אתר זה: חפשו את כפתור ההפעלה/כיבוי בצורת "מתג". כשלוחצים עליו, הוא ישנה צבע לאפור.
רענון האתר: לאחר הכיבוי, רעננו את דף האינטרנט כדי שהפרסומות יופיעו מחדש.
AdGuard
פתיחת תפריט התוסף: לחצו על סמל AdGuard בסרגל הכלים של הדפדפן.
כיבוי ההגנה עבור אתר זה: חפשו אפשרות הנקראת "השהה באתר זה" או "כבה באתר זה" ולחצו עליה.
רענון האתר: כדי שהשינויים ייכנסו לתוקף, רעננו את הדף.
Ghostery
פתיחת תפריט התוסף: לחצו על סמל Ghostery בסרגל הכלים.
הגדרת גישה לאתר זה: לחצו על כפתור "Trust Site" או "אפשר באתר זה" (בהתאם לשפה). פעולה זו מסירה את החסימה רק באתר זה.
אישור השינויים: רעננו את הדף כדי לראות את הפרסומות.
DuckDuckGo Privacy Essentials
פתיחת תפריט התוסף: לחצו על סמל התוסף בסרגל הכלים.
כיבוי ההגנה על הפרטיות באתר: בחלק העליון של התפריט, תוכלו לראות כפתור שמאפשר להפסיק את פעולת החסימה באתר הנוכחי. לחצו עליו כדי לכבות את החוסם.
רענון האתר: רעננו את הדף כדי לאפשר לפרסומות להופיע.
לגבי הדפדפנים שיש להם חוסם מובנה בתוכם – פשוט אל תשתמשו בהם באתר זה.
לסיום – מה לגבי פרסומות עם תוכן "לא ראוי" \ "לא מתאים"
בנוסף לסיבה הברורה שפרסומות מעצבנות, יש כאלו שחוסמים פרסומות מסיבה אחרת – התוכן של הפרסומות, כלומר קיימות לטענה זו פרסומות שלא מתאימות מבחינה ערכית \ מוסרית \ דתית \ גילאית למי שגולש. לטענה זו אני מגיב, שאומנם בעבר היו פרסומות מוגזמות מבחינת התוכן שלהם, כיום הדבר הוא לא כך, גוגל מאוד מקפידה שהפרסומות יעמדו בדרישות מסוימות כלומר: ללא תכנים לא ראויים, תכני הימורים וכו', ועוד אם אני נתקל או מדווחים לי על פרסומת גבולית, אני משתדל לבצע לה חסימה ידנית, כלומר יש רשימה המכילה כמות די גדולה של פרסומות חסומות.
ועם תגובה זו – אסייג ואומר: שבכל זאת מנעד הפרסומות הוא גדול, כלומר יש שיגידו שפרסומת מסוימת היא "חוצה גבולות" ויש שיגידו שהיא תקינה, כלומר יש פרסומות שהן אכן גבוליות לחלק מהאנשים.
על טענה זו: אין לי מה לענות. כלומר אם זו הטענה האמיתית תעשו מה שאתם רוצים.
אבל לצד תשובה זו יש לי לענות: האם התלמידים\המורים\הגולשים לא נחשפים לפרסומות כאלו ממילא כאשר הם גולשים באתרים אחרים? אם התשובה היא חדה – לא! תעשו מה שאתם רוצים, אם התשובה היא – כן אז כאן יש מקום לחשיבה עצמית.
תודה רבה על שיתוף הפעולה! אני מקווה שהדברים יחזרו לתיקונם.